top of page
josep983

ELS 7 DIES DEL PA ARTESÀ





EN CATALÀ


Aquest post pretén donar unes orientacions de com aprofitar el pa artesà 1 setmana.

Per aconseguir-ho necessitarem tenir en compte els següents detalls:

  1. El pa s'ha de comprar en una fleca artesana de veritat. Fugim de pans de supermercats, benzineres i fleques auto-anomenades "artesanes" que només fan que coure pa precuinat o couen masses que han estat elaborades en indústries i transportades en camions refrigerats.

  2. El pa ha de tenir un pes de 400 grams com a mínim i preferiblement de format "batard" o rodó, dons tindrem més molla en comparació amb la crosta.

  3. L'embolcall te que ser de paper o roba (la tradicional coixinera) i sempre en un calaix resguardat de les corrents d'aire.

  4. La moda de posar el pa en el frigorífic. El pa en el frigorífic s'ha d'embolcallar amb paper film alimentari per evitar que s'assequi. En aquest cas estem utilitzant plàstic i energia elèctrica per la seva conservació. No és gaire ecològica aquesta acció.

Bé dons, ja tenim el pa i...... ara que fem?

Dons aquestes són les recomanacions per els propers 7 dies.

 
  • DIA 1: PA FRESC: El primer dia és el més "perillós". Està tant bo que ens el podem menjar en un sol dia. Però si sou forts el fareu durar 1 setmana.

  • DIA 2: ENTREPANS: El pa encara està suficientment suau com per fer-ne entrepans d'embotits, truites o formatges però sempre amb el tradicional PA AMB TOMÀQUET.

  • DIA 3: ESCALFADES: En aquest dia tallem llesques no massa gruixudes i les escalfem a la torradora. Però no gaire, només escalfar sense torrar. Així revivim el pa. Per a molts és el millor moment de menjar el PA ARTESÀ.

  • DIA 4: BRUSCHETTA: Aquesta denominació s'ha posat de moda i queda molt "way" posar-la a la carta dels bars i restaurants, però es tracte de la tradicional llesca de pa torrada on, al damunt, i posem de tot i passem per un gratinador per servir-la calenta i estigui més "way". Tradicionalment, a la llesca torrada, i posem pebrot escalivat amb tonyina, anxoves i olives negres. Magnific !!!

  • DIA 5: TORRADES: Amb un bon ganivet tallem llesques ben fines (ull de no tallar-se), les posem en una safata de forn i les torrem a baixa temperatura (100-120ºC). Una vegada fredes les reservem en un pot de vidre i ja tenim les torrades per els esmorzars de mantega i melmelada o patés.

  • DIA 6: CROSTONS: Aquestes alçades de la setmana el pa ja acostuma estar sec. És el moment de tallar-lo a daus de uns 6 mil·límetres de costat i fregir-los en oli d'oliva. Una vegada freds i escorreguts els reservem en pot de vidre i ja els tenim per afegir a les amanides verdes de cada dia.

  • DIA 7: PA RATLLAT: Bé dons, ja em arribat al final del cicle. Ja només queda ratllar el pa manualment o mecànicament per fer els nostres arrebossats i croquetes.

 

Vist tot això, recordeu de seguir comprant el PA ARTESÀ de veritat i no cal que espereu al 7è dia per fer-ho. Podeu comprar pa del bo cada dia.

Salut



 

EN CASTELLANO


Este post pretende dar unas orientaciones de como aprovechar el pan artesano 1 semana. Para conseguirlo necesitaremos tener en cuenta los siguientes detalles:

  1. El pan tenemos que comprarlo en una panadería artesana de verdad. Huimos de panes de supermercados, gasolineras y panaderías auto-llamadas "artesanas" que solo hacen que cocer pan precocinado o cuecen masas que han sido elaboradas en industrias y transportadas en camiones refrigerados.

  2. El peso del pan tiene debe ser de 400 gramos como mínimo y preferiblemente de formato "batard" o redondo, donde tendremos más miga en comparación con la corteza.

  3. El envoltorio debe ser de papel o ropa (la tradicional) y siempre en un cajón resguardado de las corrientes de aire.

  4. La moda de poner el pan en el frigorífico. El pan en el frigorífico tenemos que envolverlo en papel film alimentario para evitar que se seque. En este caso estamos utilizando plástico y energía eléctrica por su conservación. No es muy ecológica esta acción.

Bien pués, ya tenemos el pan y...... ahora que hacemos? Pués estas son las recomendaciones por los próximos 7 días.

 
  • DÍA 1: PAN FRESCO: El primer día es el más "peligroso". Está tanto bueno que nos lo podemos comer en un solo día. Pero si sois fuertes lo haréis durar 1 semana.

  • DÍA 2: BOCADILLOS: El pan todavía está suficientemente suave como para hacer bocadillos de embutidos, tortillas o quesos pero siempre con el tradicional PA AMB TOMÀQUET.

  • DÍA 3: CALENTADAS: En este día cortamos rebanadas, no demasiado gruesas, y las calentamos en la tostadora. Pero no mucho, solo calentar sin tostar. Así revivimos el pan. Para muchos es el mejor momento para comer el PAN ARTESANO.

  • DÍA 4: BRUSCHETTA: Esta denominación se ha puesto de moda y queda muy "way" ponerla en la carta de bares y restaurantes, pero se trata de la tradicional rebanada de pan tostada dónde, encima, y ponemos de todo y pasamos por un gratinador para servirla caliente y esté más "way". Tradicionalmente, a la rebanada tostada, le ponemos pimiento escalivado con atún, anchoas y olivas negras. Magnífico !!!

  • DÍA 5: TOSTADAS: Con un buen cuchillo cortamos rebanadas muy finas (ojo de no cortarse), las ponemos en una bandeja de horno y las tostamos a baja temperatura (100-120 °C). Una vez frías las reservamos en un tarro de cristal y ya tenemos las tostadas por los almuerzos de mantequilla y mermelada o patés.

  • DÍA 6: PICATOSTES: A estas alturas de la semana el pan ya acostumbra estar seco. Es el momento de cortarlo a dados de unos 6 milímetros de lado y freírlos en aceite de oliva. Una vez fríos y escurridos los reservamos en tarro de cristal y ya los tenemos para añadir a las ensaladas verdes de cada día.

  • DÍA 7: PAN RALLADO: Bien, ya me llegado al final del ciclo. Ya solo queda rallar el pan manualmente o mecánicamente para hacer nuestros empanados y croquetas.

 

Visto todo esto, recordad de seguir comprando el PAN ARTESANO de verdad, y no hace falta que espereis al 7.º día para hacerlo. Podéis comprar pan del bueno cada día. Salud


Entradas recientes

Ver todo

LAS ENZIMAS EN LA PANADERÍA

Se denominan enzimas a un conjunto de proteínas encargadas de catalizar (disparar, acelerar, modificar, enlentecer e incluso detener)...

Comentários


bottom of page